Снимка pexels.comОколо една четвърт от родителите никога не четат на малките

...
Снимка pexels.comОколо една четвърт от родителите никога не четат на малките
Коментари Харесай

Учени доказаха, че децата чиито родители не им четат всяка вечер книжка, знаят 1 милион думи по-малко

Снимка pexels.com

Около една четвърт от родителите в никакъв случай не четат на дребните си дечица брошура преди сън. Още към една четвърт от майките и татковците четат на децата, само че рядко - един или два пъти седмично. Тези данни от национално американско проучване дотам изненадали доцент Джесика Логан, специалист по когнитивно развитие при децата в университета в Охайо, че тя решила да обясни по какъв начин това се отразява на качествата на децата в бъдеще, заяви kr.ru.

Доц. Логан и сътрудниците й потърсили помощ от библиотекарите в градската библиотека, които съставили лист на стоте най-популярни детски книжки. Учените открили, че в книжките с картинки се съдържат приблизително по 228 думи, а картонените книжки за най-малките - към 140 думи. Екипът пресметнал тъкмо какъв брой думи научават децата до навършването на 5-годишна възраст. 

Ето и изводите, до които учените стигнали: 

- децата на родителите, които не четат книги, до навършването на 5-ата си годишнина научават към 4622 думи. 

- децата, на които е четено 1 - 2 пъти седмично - 63 570 думи.

- в случай че родителите четат по 3-5 книги на децата си седмично - то детето научава до петата си годишнина 169 520 думи.

- ежедневното четене дава на детето 296 660 думи.

- родители - рекордьори, които четат непрекъснато на детето си, примерно по 5 детски книжки дневно, могат да научат децата си на 1 милион 483 хиляди  и  300 думи.

 

Разбира се, огромна част от думите се повтарят, само че както акцентират учените - повторението е майка на знанието. 

Екипът утвърждава, че общуването с детето е доста значимо. Но то никога не може да размени ежедневното четене на книжки, до момента в който детето е още малко. " Думите, които децата усвояват по време на четенето на книги, са доста по-сложни и разнородни, спрямо битовата лексика, която се употребява вкъщи. Още повече, че до момента в който родителите четат на децата си разнообразни книжки, те доста постоянно би трябвало да изясняват, д а коментират наличието им, да дават отговор на разнообразни въпроси. Такива беседи не биха съществували, в случай че не са били предизвикани от наличието на текста в книжките. А децата с богат речников ресурс в бъдеще са доста по-успешни в учебно заведение, а по-късно и в живота. 

Превод " Петел "

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР